Muovipakkaus on paljon mainettaan parempi. Mielikuva muovipakkauksesta jonkinlaisena ympäristön turmelijana on harhaanjohtava ja väärä. Muovi on erinomainen tapa pidentää elintarvikkeiden käyttöikää ja siten säästää ympäristöä turhalta hävikiltä. Oikein käytettynä muovipakkaus on turvallinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu tuotteiden suojaamisessa.

Hiilijalanjälkeä laskettaessa muovipakkausten osuus on 0,6% Eurooppalaisen kuluttajan hiilijalanjäljestä. Jos kuluttajat eivät käyttäisi lainkaan muovipakkauksia, olisi heidän hiilijalanjälkensä kokonaissuuruus huomattavasti suurempi tuotehävikistä johtuen. Muovipakkaus auttaa pienentämään kuluttajien hiilijalanjälkeä. On esimerkiksi laskettu, että naudanlihan pakkaaminen laadukkaasti muovipakkaukseen takaa yli kymmenkertaisen säästön ympäristölle verrattuna pakkaamattoman naudanlihan käyttöön. Lihan tuottaminen on itsessään niin ympäristöä kuormittavaa, ettei tuotteen pakkaamisessa ole enää mitään syytä säästää vaan päinvastoin. Hyvä muovipakkaus takaa pidemmän säilyvyyden lihatuotteelle ja säästää valtavan määrän turhaa hävikkiä.

Muovipakkasten hyötyjä

Muovi on hyvin monikäyttöinen materiaali, joka kirjaimellisesti muovautuu moneen tarpeeseen. Muovattavuutensa ansiosta muovista voidaan tehdä tarkasti suunniteltuja pakkauksia erilaisille tuotteille ja pakkauksen muotoa ja kokoa on helppo muuttaa tarpeen muuttuessa. Tarkkaan kutakin tuotetta varten suunniteltu ja toteutettu muovipakkaus säästää raaka-aineita. Räätälöityjä muovipakkauksia voidaan tehdä niin sähkölaitteille, kemikaaleille, elintarvikkeille kuin lääkkeillekin. Voidaan sanoa, että vain mielikuvitus on rajana sille, miten muovin muovattavuutta voidaan hyödyntää pakkaussuunnittelussa.

Muovin läpinäkyvyys on yksi tärkeä ominaisuus pakkausmateriaalina. Kuluttaja näkee kaupassa läpikuultavan muovin alla olevan tuotteen ja voi valita varmuudella sellaisen, jonka tulee käyttämään ja johon on tyytyväinen. Tällä saadaan jälleen kerran yhtenä tekijänä varmistettua mahdollisimman pieni hävikki, kun kuluttaja ei heitä pois turhia ostoksia tyytymättömyyden vuoksi. Läpinäkyvään lasipakkaukseen verrattuna muovin särkymättömyys on ehdoton etu. Lasin kierrätys ei tänä päivänä ole sen yksinomainen etu, vaan muovi voidaan yhtälailla kierrättää tehokkaasti uusiokäyttöön. Esimerkiksi fleece-materiaali voidaan valmistaa kierrätetystä muovista, joten kun seuraavan kerran ostat fleecestä tehtyä vaatetta, varmista että se on valmistettu kierrätysmuovista edistääksesi ympäristön suojelua.

Elintarvike- ja lääkepakkaamisen yksi keskeisempiä tavoitteita on tarjota kuluttajalle suojattu tuote jonka hygienia on varmuudella kunnossa. Muovin suurimpia vahvuuksia on helposti varmistettava hygienia. Muovi on helppo puhdistaa ja steriloida ennen kuin sitä käytetään tuotteiden pakkaamiseen. Muovi on tiivis ja estää epäpuhtauksien ja bakteerien pääsyn tuotteeseen pakkaamisen jälkeen. Kestävä muovipakkaus estää myös pakatun tuotteen joutumisen ympäristöön. Muoviin pakattu kemikaaliliuospakkaus ei hajoa ja leviä ympäristöä, jos se on pakattu särkyvän lasin sijasta kemikaalille sopivaan muovipakkaukseen. Teollisuudessa on tästä turvallisuussyystä siirrytty monissa tapauksissa kestävämpään muovipakkaukseen.

Muovipakkauksen kierrätettävyys

Ylivoimaisesti suurin hyöty muovista saadaan kun sitä käytetään pakkausmateriaalina suojelemaan tuotetta pidentäen sen käyttöikää ja estäen pakatun tuotteen rikkoutumisen. Tämän ohella muovipakkaus pyritään aina suunnittelemaan helppoa kierrätystä silmällä pitäen. Kierrättämisen osalta on myös hyvä ymmärtää, että jossain vaiheessa muovipakkauksen kierrättäminen ei ole enää järkevä vaihtoehto. Kierrättäminen kuluttaisi energiaa enemmän kuin siitä olisi hyötyä. Materiaali kuluu ja likaantuu käytössä ja sen ominaisuudet hiljalleen muuttuvat niin, että se ei enää sovellu uusikäyttöön. Tämä ei tarkoita kuitenkaan muovin heittämistä sekajätteisiin, vaan muovia voidaan edelleen hyödyntää energiaksi sitä varten sopivissa lämpöenergiauuneissa.

Kierrätykseen menevän muovin osuus Euroopassa oli vuonna 2010 noin kolmannes ja määrät kasvavat vuosittain. Nykyiset arviot kierrätetyn muovin määrästä lähentelevät puolta kaikesta muovista. Kaatopaikat vastaanottavat enää hyvin vähän muovia.

Tulevaisuuden biomuovit

Biohajoavat muovit ovat muoviteollisuuden uusimpia innovaatioita. Biomuovit ovat ominaisuuksiltaan perinteisiä muovimateriaaleja vastaavia tuotteita, mutta ne voidaan hävittää biologisella prosessilla kompostoinnin avulla. Kehitys biomuovien saralla on vasta alkutekijöissä ja biohajoavia muoveja on tähän asti hyödynnetty suuremmin lähinnä lääketeollisuudessa. Tilanne on nopeasti muuttumassa ja lähitulevaisuudessa biomuovit tulevat olemaan huomattavasti yleisempiä.